Sportpodologie Delft

Voor het aanmeten van steunzolen ter behandeling van klachten
Gespecialiseerd in het aanmeten van hardloopschoenen.

Ook voor het aanmeten van hardloopschoenen kunt u een afspraak maken

afspraak maken druk hier

De beste keus voor hardloopschoenen!

Op een willekeurige sportschoen zomaar gaan hardlopen is geen goed idee. Maar hoe kom je nu aan een goede hardloopschoen?

Het besluit is genomen: je gaat hardlopen! Maar na eerst een paar keer op een algemene sportschoen gelopen te hebben voelen je benen toch niet zo fijn aan. En eigenlijk had je het om je heen al gehoord.  Zomaar gaan lopen op ´´gympies´´ is geen goed idee. Want daarmee loop je grote kans op blessures en komt er een vroegtijdig einde aan je goede voornemens. Het dragen van de juiste hardloopschoenen is dus heel belangrijk voor het wel of niet slagen van je nieuwe hobby.

Maar hoe weet je nu wat goede hardloopschoenen zijn? Met zomaar ergens een loopschoen kopen bega je wellicht een grote fout. Want bij een goede hardloopschoen komt meer kijken dan alleen het model en een mooi kleurtje. Het allerbelangrijkste is dat de schoen bij jóu moet passen want geen mens, voet of bewegingspatroon is hetzelfde. Een goede hardloopschoen is je belangrijkste investering om op een gezonde en plezierige wijze hard te lopen.

Laat daarom voor het aanschaffen van nieuwe hardloopschoenen eerst een loopanalyse doen. Bijvoorbeeld bij Sportpodologie Delft, waar de mensen die er werken midden in de hardloopsport staan. Ze lopen zelf al jaren en hebben veel ervaring, opleiding en expertise. De loopanalyse bij Sportpodologie Delft bijvoorbeeld kost je zo´n 20 min.. Maar dan weet je ook zeker dat je met de voor jou juiste schoen de deur uit loopt.

Hoe werkt nu zo´n analyse ? Nu, maak een afspraak in de online agenda. Neem wel zo mogelijk je oude loopschoenen mee. Aan de hand van de slijtage aan binnen- en buitenkant kunnen we veel aflezen. Ook de uitneembare binnenzool geeft informatie (schoenen zonder uitneembare zool zijn vaak B-schoenen , let daar ook op bij aanschaf).

Bij de loopanalyse loop je eerst op blote voeten een stukje hard op een loopbaan in de winkel. Een videocamera registreert tot heup hoogte de loopbeweging, deze opname wordt op de computer geanalyseerd. Na enkele gerichte vragen over je loopambities, je gewicht (belangrijk voor de demping) en de ondergrond waarop gelopen wordt, komt het samen met de kennis en ervaring van de sportpodoloog tot een schoenkeuze.

De maat is natuurlijk ook belangrijk. Als hardloopschoenen niet de juiste maat hebben, kun je veel problemen krijgen. Je tenen mogen de voorkant niet raken, ook niet als je voeten warm zijn gelopen. Daarom adviseren wij een vrije ruimte van 0,5 tot 0,7 cm. Let je hier niet goed op, dan veroorzaakt dat niet alleen blaren en/of blauwe tenen, maar zorgt het ook voor instabiliteit met mogelijk blessures tot gevolg.

Vervolgens loop je met de gekozen schoenen weer een stukje hard op de indoorbaan. Om te controleren of dit werkelijk voor jou de juiste schoen is, analyseren we ook deze opname. Nu is het zo dat voor de meeste loopstijlen 2 a 3 paar schoenen geschikt zijn. Ook daar loop je op dezelfde manier weer een stukje proef op.

Tenslotte maak je zelf een keus uit de geteste en goed bevonden schoenen want alleen jij kan bepalen of de schoen lekker zit zonder vervelende drukpunten. Zelfs als je weer dezelfde schoen neemt als je had is het altijd verstandig om eerst weer een loopanalyse te laten maken. Omdat voeten en schoenen nu eenmaal veranderen!

Zo maak je altijd een goed start en ga je de deur uit met een stel schoenen die bij je passen en lekker zitten.

Hardloopschoenen en looppatronen veranderen door de jaren heen. Schoenen krijgen updates en uw looppatroon kan veranderen door trainingen; over- of ondertraindheid.

Laat u adviseren en maak altijd een loopanalyse voordat u nieuwe hardloopschoenen aanschaft!